Achtvoudig Pad van Yoga

16-11-2023

Leestijd 4 min.

Wat is Yoga?

We horen hedendaags het woord 'Yoga' veel uit de mond komen, en iedereen krijgt er een eigen idee van. Heel eerlijk, toen ik het voor het eerst hoorde dacht ik ook dat het woord 'Yoga' stond voor de oefeningen (houdingen) die we doen.

Tijdens mijn opleiding in de Arhanta Ashram werd het mij duidelijk dat dit niet zo is. Het gaat hier niet enkel om de houdingen. Die zijn maar één onderdeel van het 'Achtvoudig Pad van Yoga'.

Nu ik mij al 5jaar verdiep in het Tibetaans Boeddhisme, wordt het mij nog duidelijker waarom dit achtvoudig pad van Yoga zo belangrijk is. 

Elk onderdeel van Yoga helpt ons om in een staat van Welzijn & Harmonie te Leven, Samadhi. En ja hoor, wij kunnen dit ook realiseren :)

Het woord 'YOGA' is Sanskriet, een oude Indische taal, en betekent 'EENWORDING'. Het één worden van alle energieën in je lichaam. Met andere woorden, harmoniseren. 

Als onze Geest mindful (waakzaam, de natuurlijke staat van de geest) is, dan komt ons Lichaam in de natuurlijke staat van harmonie. In deze staat ervaren wij INNERLIJKE VREDE!


Wat is het achtvoudig pad?

Hieronder geef ik jullie de acht delen van Yoga mee...

  • Yama (Sanskriet) betekent onze gedragscode, extern, hoe we ons gedragen naar de buitenwereld: geen geweld, spreek de waarheid, steel niet, juiste energie verbruik (kijk naar je acties), vrij zijn van hebzucht.
  • Niyamas (Sanskriet) betekent onze gedragscode, intern, hoe we onszelf behandelen: zelfzorg, zuiver houden van lichaam en geest, tevredenheid en aanvaarding, beheersen van je energie (kijk naar je acties), zelfreflectie & zelfbewustzijn, krachten van het Universum ontdekken dus ook jouw eigen krachten/talenten. 
  • Asana (Sanskriet; comfortabele stabiele houding): Dit is het meest bekende onderdeel van het achtvoudige pad van Yoga. Asana's zijn namelijk de houdingen die je beoefent tijdens de Yoga les. Als je een Asana wil beoefenen dan moet je ook aanwezig zijn met je bewustzijn in je Lichaam, in de houding. Dit doen we in de Yoga Power Studio met de LA(c)H, een methodiek die ik ontworpen heb a.d.h.v. mijn ervaringen. (lees hier meer over in de Blog, knop hieronder)
De houdingen zijn bedoeld om de aandacht te richten op je lichaam en deze naar binnen te richten. De houdingen zijn zo ontworpen dat ze alle systemen in het lichaam gezond houden of terug in balans brengen.
  • Pranayama (Sanskriet) prana: levensenergie/ayama: beheersing): Volgens de Yoga filosofie staat de ademhaling in verbinding met de levensenergie. Je kunt door je ademhaling meer energie krijgen en deze sturen om zo je lichaam te controleren. Als je angstig bent dan kan de Pranayama je in het Parasympatisch zenuwstelsel (rust, verteren en helen) brengen waardoor je ontspant.
  • Pratyahara (Sanskriet) betekent terugtrekken van de zintuigen: In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken. De zintuigen worden hierdoor sterker, omdat ze niet worden afgeleid door alle indrukken die zich constant om ons begeven.
  • Dharana (Sanskriet) betekent concentratie: trainen van de Geest, Mindfulness. Trainen van de Geest met ons Meditatie object LA©H. Hierdoor leren we om in het hier en NU te leven en niet in de illusie van de gedachten. De gedachten zijn een bundel van herinneringen. Daar wij constant met een afdwalende Geest leven creëren wij illusies die we vormen uit ervaringen van het verleden en vormen wij al een beeld van de toekomst (zelf vervullende voorspelling). Zo leven wij niet in het NU en zien we de werkelijkheid niet van de ervaring.
  • Dhyana (Sanskriet) betekent Meditatie: Dit is het punt waarop er geen gedachten meer zijn en je voelt de directe ervaring van hetgeen wat je aan het doen bent. Je bent volledig in het hier en nu.
  • Samadhi (Sanskriet) betekent éénwording: Dit is het uiteindelijke doel van Yoga. Een geconcentreerde, ontspannen, naar binnen gerichte aandacht of Meditatie, die voor een langere periode gehandhaafd wordt. Gaat vaak gepaard met een euforische extase of gelukzalige vrede, innerlijke vrede.

Dit achtvoudig Pad van Yoga helpt ons de Waarheid te zien. Dat wij waardevol zijn en onze talenten kunnen inzetten om onszelf en alle wezens te Helen 😊

Het achtvoudig pad van Yoga geef ik mee in de Yoga Power Studio, dit tijdens mijn Yoga lessen en in mijn Workshops.

Samen groeien wij naar een wereld van Harmonie voor onszelf en alle wezens, zo ook Moeder Aarde :)

Namaste lieve mensen, Jaimie