Landen in je Lichaam

10-04-2022

Altijd maar in je hoofd...leestijd 2min.


Ken jij ook dat gevoel dat je wereld zich afspeelt in je hoofd? Altijd maar aan het denken, organiseren, piekeren, projecteren van onszelf naar het verleden en de toekomst?

Dat is net het probleem... wij leven alleen maar in ons hoofd en niet meer in het Lichaam! We negeren ons lichaam, luisteren niet naar de signalen die het ons geeft. Ons lichaam communiceert constant met ons via de energie die het uitstuurt zoals pijn, stress, ziekte... 

Meditatie is 'landen in het lichaam', 'thuiskomen bij je ware zelf'. 

Maar wij zijn zo opgevoed in onze cultuur dat we die signalen van het lichaam niet onderzoeken. We hebben geleerd dat wanneer ons lichaam pijn doet om een pijnstiller te nemen. Het is ons niet geleerd om de oorzaak van die pijn op te zoeken. En daarmee bedoel ik 'Landen in je lichaam' en ermee communiceren... waarom doet mijn lichaam pijn? 

Er is volgens mij maar één manier om te communiceren met ons lichaam... Meditatie...

Het probleem met het woord 'Meditatie' is dat het al zoveel ladingen heeft meegekregen doorheen de geschiedenis... Er zijn al zoveel etiketten opgeplakt dat het woord zijn eenvoud verloren is. We zijn gaan denken dat Meditatie enkel voor spirituele mensen is, dat het iets mysterieus is en dat het zweverig is! Geloof mij... het is verre van zweverig!

Meditatie is 'landen in het lichaam', 'thuiskomen bij je ware zelf'.... dit kan al zittend, liggend, wandelend, dansend of al werkend! Tijdens Meditatie blijven we aanwezig in het lichaam, we houden onze focus bij de ademhaling, gedachten en emoties. 

In het Boeddhisme wordt er geleerd om te focussen op de ademhaling tijdens de Meditatie. Voel hoe de koude lucht binnenstroomt in de neusgaten en de warme lucht beide neusgaten terug verlaat... Weet dat er veel verschillende Meditatie technieken zijn. Focus op de ademhaling is de eerste stap, zoals we kinderen  ook leren hoe ze kunnen schrijven.

Als we terug wat geluk willen ervaren dan is het belangrijk om terug te keren naar eenvoud. Gewoon zitten en ademen... 

Als we dus gaan zitten en we brengen ons bewustzijn naar de ademhaling, dan komen wij thuis in ons lichaam... Dat kan in de beginfase zeer confronterend zijn!!! Geloof mij gerust... er zijn bij mij heel veel tranen vrij gekomen!!! Maar dat was ZO bevrijdend! Ik kreeg er zoveel ruimte voor in de plaats!! Ruimte voor nieuwe energie, vergeving naar mijzelf en anderen...

Als we dus zitten en bewust ademen maken wij verbinding met ons 'ikje/ ego'... onze gedachten en emoties. 

In het boeddhisme wordt er geleerd om energie niet aan te trekken en af te stoten. Hiermee wordt bedoeld dat we bv. de emotie 'vreugde' niet proberen vast te houden en de emotie 'verdriet' niet afstoten . Dat is net een oorzaak van ons lijden! Wij proberen alles wat we leuk vinden vast te houden en alles wat we niet leuk vinden af te stoten!!! 

Tijdens Meditatie geven we ruimte en aandacht aan wat er zich voordoet, positief of negatief... en we laten het terug LOS!

Na de verbinding met de energie van emotie of gedachten keer je gewoon terug naar jouw ademhaling... Landen in je lichaam.

Als we terug wat geluk willen ervaren dan is het belangrijk om terug te keren naar eenvoud. Gewoon zitten en ademen...

Veel plezier met jullie landing!!

Namaste...veel liefs, Jaimie