'LACH' Meditatie

13-05-2024

Kom uit je hoofd...leestijd 4min.


Ken jij ook dat gevoel dat je wereld zich afspeelt in je hoofd? Dat je vergeet te voelen in je lichaam? Altijd maar aan het denken, organiseren, piekeren, overdenken, projecteren van onszelf naar het verleden en de toekomst?

Dat is net het probleem... wij leven alleen maar in ons hoofd en niet meer in het Lichaam! We negeren ons lichaam, luisteren niet naar de signalen die het ons geeft. Ons lichaam communiceert constant met ons via de energie die het uitstuurt zoals pijn, stress, ziekte... 

Meditatie is 'landen in het lichaam', thuiskomen bij je ware zelf. 

We zijn zo opgevoed in onze cultuur dat we die signalen van het lichaam negeren en niet onderzoeken. Als we moe zijn dan drinken we koffie, kopen we die vitaminen die ze constant promoten in de reclame...We hebben geleerd om pijnstillers te nemen als ons lichaam pijn doet. Het is ons niet geleerd om te rusten en de oorzaak van die pijn op te zoeken. En daarmee bedoel ik 'Landen in je lichaam' en ermee communiceren... waarom doet mijn lichaam pijn? Waarom is mijn lichaam moe?

Er is volgens mij (en veel anderen) maar één manier om te communiceren met ons lichaam... Meditatie.

Het probleem met het woord 'Meditatie' is dat het al zoveel ladingen heeft meegekregen doorheen de geschiedenis... Er zijn al zoveel etiketten opgeplakt dat het woord zijn eenvoud verloren is. We denken dat Meditatie enkel voor spirituele mensen is, dat het iets mysterieus is en dat het zweverig is! Geloof mij... het is verre van zweverig!

Meditatie is 'landen in het lichaam', thuiskomen bij je ware zelf.... dit kan al zittend, liggend, wandelend, dansend of al werkend! Tijdens Meditatie blijven we aanwezig in Lichaam, Adem, GlimlachHart, gedachten en emoties. We observeren.

In het Boeddhisme wordt er geleerd om te focussen op de ademhaling tijdens de Meditatie. Voel hoe de koude lucht binnenstroomt in de neusgaten en de warme lucht beide neusgaten terug verlaat... Weet dat er veel verschillende Meditatie technieken zijn. Focus op de ademhaling is de eerste stap, zoals we kinderen  ook leren hoe ze kunnen schrijven.

Als we terug wat geluk willen ervaren dan is het belangrijk om terug te keren naar eenvoud. Gewoon zitten, glimlach en adem... 

Als we dus gaan zitten (liggen) en we brengen ons bewustzijn naar de ademhaling, dan komen wij thuis in ons lichaam... Dat kan in de beginfase zeer confronterend zijn. Geloof mij gerust... er zijn bij mij heel veel tranen vrij gekomen. Maar dat was ZO bevrijdend! Ik kreeg er zoveel ruimte voor in de plaats! Ruimte voor nieuwe energie, vergeving naar mijzelf en anderen, DANKBAARHEID...

Als we zitten en bewust ademen maken wij verbinding met ons 'ikje/ ego'... onze gedachten en emoties. 

In het boeddhisme wordt er geleerd om energie niet aan te trekken en af te stoten. Hiermee wordt bedoeld dat we bv. de emotie 'vreugde' niet proberen vast te houden en de emotie 'verdriet' niet afstoten . Dat is net een oorzaak van ons lijden! Wij proberen alles wat we leuk vinden vast te houden en alles wat we niet leuk vinden af te stoten.

Tijdens Meditatie geven we ruimte en aandacht aan wat er zich voordoet, positief of negatief... en we laten het terug LOS.

Na de verbinding met de energie van emotie of gedachten keer je gewoon terug naar jouw ademhaling, je laat de gedachte of emotie weer los... Landen in je lichaam, terug naar het NU.

Mijn ervaring leert mij dat er al een groot Bewustzijn aanwezig moet zijn om terug te keren naar de Adem wanneer je in de maalstroom van Stress, Depressie, Angst...gevallen bent.

Om dit proces te vereenvoudigen heb ik de methodiek van de 'LACH' ontworpen. Deze techniek komt uit mijn rugzak met Kennis van alle voorgaande Meesters. Dit is een heel simpele techniek die we altijd bij ons hebben en die instant effect teweeg brengt, zie het als een EHBO kit ;)

L: lichaam ontspannen houden

A: adem volgen in de neusgaten en romp

C: draai de 'c' om met de opening naar boven en je krijgt een LACH, als je lacht dan kom je in de natuurlijke staat van Mens zijn, open en verbonden met alles om je heen. Kijk maar eens naar alle Boeddha beelden :)

H: hart, ons Hart staat voor Ziel, intuïtie, Hogere Zelf, GOD, Universum, Liefde... als je Stil bent dan hoor je de Stem van je Hart

'LACH' staat dus voor verbinding maken met je Lichaam, de Adem, je glimlach en het Hart...

Samen naar de 'LACH'.

Hoe pas je de techniek toe?

Simpel...Ga zitten in de Stille Berg of ga liggen.

(comfortabel zitten op meditatiekussen of stoel, bekken naar voor kantellen dus staartbeen naar achter, rug komt mooi rechtop, borstkas open zodat de longen ruimte hebben, handen rusten op de benen, armen en schouders ontspannen, kin intrekken, achterkant van de nek is lang, kruin naar het plafond, ogen zacht gesloten of zacht geopend gefocust op een punt op de vloer, lichte glimlach rond de lippen en punt van de tong rust tegen verhemelte en glimlach vanuit je Hart)

Door naar de 'Stille Berg' te gaan ben je al verbonden met je Lichaam, maar we gaan dieper...

Lichaam: je neemt een open houding aan (niet denken maar VOELEN) en je zal voelen dat de ontspanning toeneemt in je lichaam, je voelt waar er nog spanning aanwezig is en laat deze LOS, voel de zwaarte van je lichaam, de spieren, de zitbotten die duwen in de ondergrond en voel de zwaarte van je skelet...op deze manier blijven we geaard, wat de bedoeling is é :) we blijven hier op Aarde!

Adem: verbind je nu met je adem, je mond blijft dicht, (bij verstopte neus kan je niet anders) voel de koude lucht instromen als je inademt en voel de warme lucht de neusgaten verlaten bij het uitademen...voel dan ook de Ademdans in je romp...op en neer...

Lach: voel hoe je lichaam ontspant als je lacht, je voelt de gezichtspieren ontspannen, je voelt ruimte in je hoofd, borst en buik, open je en voel hoe je verbonden bent met alles om je heen.

Hart: verbind je nu met je hart...voel het ritme van je hart (als je het niet voelt, plaats dan je hand op je hart of ergens anders). Luister naar je Hart, wat zie je, voel je? Als we luisteren naar ons Hart manifesteren wij onze Hemel op Aarde!

En als dit allemaal lukt dan kan je je verbinden met de volledige 'LACH'...blijf hier Waakzaam als een roofvogel die moeiteloos zweeft op de luchtstroom en de onderwereld overziet!

Overzie je 'LACH', gedachten en emoties...zonder eraan gehecht te raken...observeer, voel...als je opmerkt dat je verdwaald bent in de gedachten/ emoties dan kom je gewoon rustig en liefdevol terug naar je Meditatie object 'LACH'.

Dit kan je elke dag oefenen, dag en nacht. Als je bijvoorbeeld niet kan slapen of veel stress voelt in je lichaam. Liever elke dag 5min. dan 1x een uur per week. Het gaat erom dat we een nieuwe gewoonte aanleren. De gewoonte van een Ontspannen Mens te zijn :) gewoon ons Zelf.

Kan het iets makkelijker? Ja, natuurlijk!

Als je nog niet zo bewust bent en nog iedere seconde afdwaalt naar verleden en toekomst, piekeren of opmerkt dat je na 5min al een ganse reis hebt gepland en ook al je valies hebt gemaakt zonder te beseffen dat je op je meditatiekussen of stoel zit...dan is er de BASIS.

Ga in de 'Stille Berg' zitten of liggen...observeer de adem in de neusgaten, enkel de neusgaten (dit is een klein Meditatie object en is gemakkelijker om te leren Mediteren, Shinee 'kalmeren van de geest in het Tibetaanse Boeddhisme)

Tel nu van 1 tot 10 en terug van 9 naar 1 je ademhaling...in & uit = 1, in & uit = 2, in & uit = 3 en zo verder tot aan 10, dan in & uit = 9 terug verder tot aan 1 en dan begint de cirkel terug... Dit doe je in het begin 5 minuten, zet een timer. De ademhaling is natuurlijk en ontspannen.

De moeilijkheid is om met je volledige Bewustzijn bij het tellen te blijven. Als je tijdens de Meditatie niet meer weet aan hoeveel je zat, dan moet je terug beginnen bij 1.

Geloof mij! Het heeft mij heel lang geduurd voor ik tot aan 10 geraakte! Amai, wat was ik een verstrooid Mens! Hilarisch!

We doen deze, eigenlijk alles wat we doen, in alle Zachtheid! Met Liefde voor Onszelf! Vergeet niet dat we allen studenten zijn en een nieuwe gewoonte aan het aanleren zijn. Namelijk de gewoonte van terug in het NU te leven...Het echte Leven zonder de Illusies die we zelf creëren...We leren het Leven terug te ervaren, beleven zoals het IS. Niet vanuit onze rugzak vol trauma's, laag zelfbeeld, schuldgevoelens, minderwaardigheidsgevoel...

Als we terug Geluk & Gezondheid willen ervaren, Innerlijke Vrede, dan is het belangrijk om terug te keren naar eenvoud. Gewoon zitten lachen en ademen...

Als het je niet alleen lukt dan ben ik er natuurlijk ook om je te ondersteunen. Weet dat we elke les in de de Yoga Power Studio starten met deze Meditatie.

Je kan bij mij ook terecht voor Privé coaching en Workshops. Zie link hieronder voor de Kalender :

Veel plezier met jullie landing!!

Namaste...veel liefs, Jaimie