De Hoofdstand Shirshasana

08-01-2020

Leestijd 6min.

De Koning der Asanas " Shishasana ". Velen zijn bang om deze Asana  ( comfortabele stabiele houding ) uit te voeren, of aan te leren... Deze Asana is niet voor niets de Koning van de Yoga...Een lange lijst aan voordelen volgen hieronder...

Hoofdstand draait niet alleen om uw visie op de wereld, maar draait ook om de bloeddruk in het lichaam.  

1. Wat is de Hoofdstand (Shirshasana)? 

De Hoofdstand is een Hatha Yoga asana waarbij de beoefenaar op het hoofd staat / balanceert met de ondersteuning van de armen. Het is een omgekeerde positie waarbij het hoofd op de grond staat en de voeten omhoog zijn. Hoewel de Hoofdstand een uitdagende houding is, is het erg populair vanwege de vele voordelen. 

2. Wat gebeurt er - Fysiologie van de Hoofdstand? 

Wanneer je in Hoofdstand komt, keert niet alleen het lichaam om, maar ook de bloeddruk. De druk verandert in het hoofd, nek, schouders, aderen, slagaders, longen en benen. Deze verandering in bloeddruk dwingt het lichaam om te reageren om het evenwicht in de verschillende lichaamssystemen te behouden. De spieren en weefsels van de bovenste ledematen worden ook gestrest en geactiveerd. 


Misschien gaan er alarmbellen af ​​als je hoort dat de bloeddruk naar het hoofd toeneemt. Gelukkig heeft ons lichaam zeer ingewikkelde en sterke systemen om ervoor te zorgen dat het lichaam en de hersenen veilig blijven. Als je fysiek goed bent en je praktijk met de hulp en begeleiding van een ervaren Docent uitvoert is de Hoofdstand erg veilig en voordelig. Vanwege de omkering van de bloeddruk - wanneer in Hoofdstand de bloeddruk naar het hoofd toeneemt en in de voeten en benen tot bijna nul daalt - kunnen we ongelooflijke fysiologische voordelen zien. 


3. Waarom zou u het doen- Voordelen van Hoofdstand. 

Hoofdstand wordt aangeduid als koning van asana's vanwege de geweldige voordelen voor het lichaam en de geest. Enkele voordelen voor het lichaam zijn: 

• stimuleren van het functioneren van pijnappelklier, hypothalamus en hypofyse. Dit helpt bij het beter functioneren en de coördinatie van alle endocriene klieren. 

• verbetering van het vermogen van het lichaam om homeostase ( balans ) te handhaven door stimulatie van het zenuwstelsel.

• het verzorgen van de hersenen, ogen en oren door verhoogde bloeddruk.

• verbeteren van geheugen en concentratie.

• verwijderen van mentale vermoeidheid, depressie en angst.

• verbetering van de werking van het centrale zenuwstelsel.

• verbetering van het vermogen van het lichaam om de bloeddruk te reguleren door stimulering van de zogenaamde baroreceptoren ( rekgevoelige zintuigen in de wand van halsslagader en aorta; geven veranderingen in bloeddruk door aan de hersenstam)

• rust geven aan het hart door de bloeddruk om te keren.

 • verbetering van de lichaamshouding en activering van de kern ( buikspieren )

 • versterking van spieren van de rug, schouders en armen.

 • verbetering van de bloed- en lymfecirculatie in het hele lichaam.

• verbetert de spijsvertering en eliminatie.

verwijderen van mentale vermoeidheid, depressie en angst. 


4. Wie mag GEEN Hoofdstand oefenen? 

Vanwege de complexe aard van de Hoofdstand wordt niet iedereen aangeraden deze te oefenen. Men moet vermijden hoofdstand te oefenen als een van de volgende voorwaarden van toepassing is: 

• Kinderen jonger dan zeven jaar omdat hun schedel nog zacht en gevoelig voor verwonding kan zijn.

• Zwangere vrouwen moeten dit vermijden, omdat het riskant kan zijn als ze om welke reden dan ook uit de pose vallen, als je natuurlijk een gevorderde Yogi bent dan kan je blijven oefenen tot enkele uren voor de bevalling.

 • Als u last heeft van glaucoom, moet je dit vermijden, omdat het de druk in de ogen kan verhogen.

• Als u last heeft van acute hoofdpijn of ernstige migraine, moet de hoofdstand worden vermeden.

• Mensen met schouder- en nekletsel moeten ook vermijden om hoofdstand te oefenen totdat het letsel is genezen.

• Mensen met hypertensie moeten Hoofdstand en alle inversies (omgekeerde houdingen ) vermijden.

• Mensen met ernstige hartproblemen moeten dit vermijden.

• Hoofdstand moet ook worden vermeden door mensen die lijden aan osteoporose ( botontkalking ).


5. Correcte instructies - belangrijk om te weten.

 Een juiste uitlijning is erg belangrijk tijdens het oefenen van de hoofdstand, anders kan dit leiden tot letsel in plaats van voordeel voor de beoefenaar. Houd er rekening mee dat de oorspronkelijke naam van de hieronder toegelichte positie Salamba Shirshasana (ondersteunde hoofdstand) is, maar deze wordt meestal alleen als Shirshasana genoemd. 

Startpositie: Het wordt aanbevolen om 10-15 seconden in Shashankasana / Balasana (kindhouding) te blijven om de krachtige druk in de benen en het hoofd te neutraliseren voordat u de hoofdstand ingaat. Van Shashankasana moeten de handen boven het hoofd worden geplaatst, terwijl de ellebogen in lijn moeten zijn met de schouders. Deze positie van de schouders zorgt later voor optimale stabiliteit van de schouders. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot extra speling op de schouders.

Hoofdpositie: wanneer u uw hoofd op de grond plaatst, zorg er dan voor dat u het gedeelte plaatst dat begint bij de haarlijn die naar de kruin gaat, ook bekend als "Bregma". Plaats de kruin niet op de grond, omdat het moeilijker is om op de kruin te balanceren en ook uw nekuitlijning zal waarschijnlijk verkeerd zijn.

In figuur A. wordt het gewicht van het lichaam in de verhouding 80/20 gedeeld door het hoofd en de armen. De rugspieren en de kern zijn even betrokken. Dit is een ideale uitlijning voor degenen die lang in de pose willen blijven. 

In figuur B. ligt het gewicht van het lichaam meer op de armen, minder op de nek (20/80). De kern is meer betrokken dan de rugspieren. Deze afstemmingen zijn geschikt voor diegenen die kernbewustzijn willen ontwikkelen en minder druk op de nek wensen. Deze uitlijning moet ook worden geoefend als je een beginner bent met deze pose. Zodra u de hoofdstand comfortabel 1 minuut kunt vasthouden, kunt u overschakelen naar uitlijning A. 

In figuur C. bevindt het gewicht van het lichaam zich op de nek en de handen. Het bekken hangt, dus de rugspieren moeten heel hard werken om de houding te behouden en de kern is niet voldoende bezig. Deze uitlijning is niet goed, omdat het compressie in de nek en de rug veroorzaakt en tot letsel kan leiden. 

In figuur D. valt het gewicht van het lichaam achter het hoofd, dus het is niet mogelijk om, voor bijna iedereen, in de houding te blijven. 


6. Wel of niet - Oefenen tegen de muur? 

Het is het beste om de muur te vermijden, omdat wanneer u hoofdstand met de muur oefent, het lichaam niet de juiste spieren gebruikt om uw gewicht te ondersteunen. In plaats daarvan zul je het gewicht op de muur gooien en langer in de positie blijven dan je lichaam aankan. Dit kan zelfs leiden tot verwondingen aan de hersenen, ogen en nek. Als je niet over een competente Docent beschikt om hoofdstand te leren, is het raadzaam om een ​​sponsachtig grasoppervlak of een zandstrand te vinden. Oefen koprollen om te leren rollen, als u in het begin van de hoofdstand valt.

In plaats daarvan zul je het gewicht op de muur gooien en langer in de positie blijven dan je lichaam aankan 

7. Hoe het goed te doen - Stappen om Hoofdstand te oefenen. 

In het ideale geval zou uw maag leeg moeten zijn, dus u mag 2-3 uur vóór de training niet eten. Hoofdstand moet worden geoefend na een goede opwarming ( Surya Namaskar, zonnegroet min.3x ) Als je niet op het gras of een sponsachtig oppervlak oefent, gebruik dan een 3-5 cm dikke deken onder je hoofd om de schedel te beschermen.


Volg de volgende stappen om Hoofdstand te oefenen:

 1. Ga op de knieën zitten en houd de ellebogen vast om de ideale afstand te meten. Breng vervolgens de armen naar de grond, precies onder de schouders. 

2. Houd de ellebogen daar, breng de handen dichterbij en grijp de vingers in elkaar zodat je armen een driehoek vormen. Laat uw ellebogen niet opengaan. 

3. Plaats de top van je hoofd ( Bregma ) op de grond met de achterkant van het hoofd in de holle handen. 

4. Krul je tenen, strek je benen, heupen naar de hemel. 

5. Begin naar je schouders te lopen. 

6. Breng de rechterknie in uw borst en breng vervolgens de andere knie naar de borst. Dit maakt je rug recht. 

7. Terwijl je inademt, steek je benen naar de hemel. Breng uw focus op een stabiel punt, bij voorkeur op ooghoogte. Haal gemakkelijk ontspannen adem en houd de houding zo lang als comfortabel. 

Waarschuwingen: 

• Trek de schouders weg van uw oren om de nek te beschermen tegen te veel samendrukken. 

• Laat uw heupen niet achter uw schouders gaan, anders val je.

 • Als u in de buurt van de muur oefent, leun dan niet tegen de muur, gebruik deze alleen als bescherming tegen het vallen. 


8. Hoe lang moet je de Hoofdstand vasthouden? 

Er zijn verschillende opvattingen over de maximale duur voor het houden van Shirshasana. Sommige leraren suggereren maximaal 2 minuten, sommige suggereren 3-5 minuten, Hatha Yoga Pradipika noemt zelfs 3 uur. Maar de meeste oude Hatha-yogateksten suggereren één gemeenschappelijk ding: de Hoofdstand kan gedurende een bepaalde tijd worden vastgehouden, zolang deze stabiel en comfortabel is en geen overmatige inspanning wordt gebruikt om in de houding te blijven. Dus als je armen, rug of nek moe begint te worden, moet je uit de pose komen. Geleidelijk aan kun je de pose langer vasthouden.


9. Veelgemaakte fouten tijdens het beoefenen van Shirshasana.

Veel mensen kunnen de hoofdstand niet goed oefenen. Ze krijgen er letsel van of hebben er pijn van vanwege een aantal veelgemaakte fouten. Maar als u zich bewust bent van deze veelgemaakte fouten, kunt u onnodige stress en pijn voorkomen. De meest voorkomende fouten in de Hoofdstand die tot instabiliteit, ongemak en zelfs letsel leiden, zijn de volgende: 


• Heupen achter de schouders brengen 

• Ellebogen te breed geplaatst 

• Verkeerde plaatsing van het hoofd 

• Onvoldoende oppositie in armen en voeten 

• Oefenen op een zeer harde vloer 

• Te oppervlakkig of te snel ademen 

• De natuurlijke curve van de wervelkolom verliezen


10. Gemeenschappelijke mythen over de Hoofdstand. 

In de loop van de periode zijn er veel mythen gevormd over Hoofdstanden, die allemaal misleidend zijn. Sommige ervan zijn: 

• geen hoofdstand oefenen tijdens de menstruatie, dit is een veel voorkomende mythe onder vrouwelijke beoefenaars. Het bloed kan nergens anders heen stromen vanwege de kleppen in de aderen. De enige reden waarom sommige oudere leraren hoofdstand voor menstruerende vrouwen vermijden, is omdat ze tijdens de eerste dagen krampen of misselijkheid kunnen hebben. 

• Als u zwanger bent, kunt u de baby verwonden door Hoofdstand te doen. Nogmaals, dit is NIET waar. MAAR je kunt de baby verwonden door uit de hoofdstand te vallen. Daarom raden we af Shirshasana te beoefenen tijdens de zwangerschap.

• Het oefenen van de Hoofdstand kan uw hersenen verwonden. Dit is een veel voorkomende mythe. Als u echter niet lijdt aan hoge bloeddruk, ontstekingen in het hoofdgebied of andere cardiovasculaire problemen, zijn inversies ( omgekeerde houdingen ) veilig voor de hersenen. In feite is aangetoond dat inversies de concentratie, het geheugen, de observatie en de helderheid van gedachten verhogen en depressie en angst kunnen tegengaan. Bovendien kan inversietherapie zelfs een serieuze rol spelen bij het stoppen van het 'verouderingsproces' van de hersenen.

 

• Hoofdstand is niet veilig voor uw nek. Nogmaals, een veel voorkomende mythe. En nogmaals, met de juiste uitlijning en de juiste opbouw (zonder de muur, om overmatig aanhouden te voorkomen), wegen de voordelen van de Hoofdstand op tegen de vele verschillende risico's. Mensen met nek- of schouderproblemen, zoals whiplash of hernia, moeten de pose echter vermijden. 


De Hoofdstand is een zeer nuttige houding, mits het goed wordt geoefend en gedurende de juiste duur wordt aangehouden zonder overmatige mentale of fysieke stress. Ik raad je ten zeerste aan om de Hoofdstand te leren van een bekwame Docent die persoonlijke ervaring en een goed begrip ervan heeft. 

Vergeet niet dat de weg naar je doel een mooie ervaring kan zijn! Je leert jezelf kennen, je lichaam en als je dan eenmaal het zelfvertrouwen hebt ontwikkelt dankzij deze prachtige Asana... dan ben je klaar voor jouw volgende uitdaging! We blijven groeien dankzij onze uitdagingen...dit doen we tot we klaar zijn om dit leven los te laten. Blijf groeien en bloeien! Je bent een prachtig licht! Toon het aan de wereld! Maak tijd om te groeien en te bloeien!

Veel plezier met jullie Shirshasana! Veel liefs, Jaimie

Bron : Arhanta Yoga Ashram

Hieronder geef ik jullie graag een video mee die ondersteunt bij het uitvoeren van de Hoofdstand.