Terug leren voelen na trauma

13-03-2023


Terug Mens leren zijn...leestijd 6min.


We hebben allen wel een trauma of trauma's achter de rug. Sommigen beleven ze nog, want wat we denken, voelen we ook, psychisch of fysisch, beide…

De vraag is hoe we hierop reageren en verder Leven na het gebeurde.

Waarom stoppen we met voelen?

In een mensenleven kan er heel veel verkeert lopen waardoor we afstand nemen van ons Lichaam om zo niet meer te hoeven voelen…we nemen afstand van ALLES wat ons pijn doet, ook als wij denken, er van uitgaan dat iets of iemand ons kwetst, uit Angst weer pijn te voelen. Zo nemen we afstand van mensen, situaties, omgevingen om ons te beschermen. We sluiten ons Hart af.

Het probleem start wanneer we niet meer voelen in ons Lichaam en dus ook alle signalen negeren die ons Lichaam ons geeft wanneer er iets niet in orde is, met alle gevolgen van dien!

Door het contact te verliezen met het Lichaam voelen wij dus niet wanneer wij de Adem ophouden of hoog in de borst ademen waardoor we kunnen hyperventileren. Als wij de Adem ophouden dan kan er geen zuurstof naar de hersenen waardoor er een angst reactie uitgelokt kan worden. Zo gaat het van kwaad naar erger!

ook als wij denken, er van uitgaan dat iets of iemand ons kwetst

Een stukje uit mijn leven

Toen ik een klein meisje was, ik denk rond 6 jaar, was ik het slachtoffer van seksueel misbruik. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mij had afgesloten voor de sensaties die ik voelde in mijn lichaam. Door dit trauma is er heel veel verandert in mijn jonge leven... Dit ging van kwaad naar erger! Ik werd gepest, niet begrepen, begreep de wereld en de mensen rond mij niet, ik was al van op jonge leeftijd Depressief.

Het is een realiteit dat er heel veel meisjes en jongens getekend zijn door zulke trauma's. Dit zorgt er dan voor dat er heel veel mensen rondlopen die NIET meer voelen! 

Dit voelen is zo belangrijk, want het is via dit fysieke lichaam dat wij het Leven ervaren zoals het is. Aan de hand van onze zintuigen kunnen wij de wereld rond ons ervaren en beleven. Zonder de zintuigen leven wij in een wereld die wij zelf creëren vanuit uit onze gedachten en ervaringen. Eén grote illusie! Dus wij moeten terug contact maken met ons fysieke lichaam en observeren vanuit het Hart wat we voelen, ruiken, horen, proeven en zien...zonder al dat denken...Dit heet dan Mindfulness of Waakzaamheid.

observeren vanuit het Hart wat we voelen, ruiken, horen, proeven en zien...zonder al dat denken!

Het kan cliché klinken maar op mijn 25ste heb ik mijn man leren kennen, en toen ben ik gaan inzien dat het ook anders kan. Dat we kunnen leven vanuit ons Hart. 

Dieren en Natuur hebben wel altijd een deel uitgemaakt van mijn leven want die Hartverbinding is er van nature. Voel maar eens zelf...

Ondertussen kreeg ik heel veel pijn aan mijn heupen! Ik ben geboren met Heupdysplasie… dus dan ben ik, op mijzelf, Yoga gaan beoefenen om met de pijn te leren omgaan. Dit was een onmiddellijk Thuiskomen op de Mat! 

Ik begon terug mijn Lichaam te voelen. Maar de Yoga was niet genoeg dus moesten mijn heupen een blijvende transformatie ondergaan, namelijk 'Triple bekken Osteotomie'. Een hele pijnlijke ingreep! Breken en verdraaien van je bekken, 2x! Eerste jaar links en tweede jaar rechts…Ik moest heel lang in bed liggen en dan terug leren stappen in het revalidatiecentrum. De Yoga hielp mij er ook terug door zowel fysiek als mentaal.

Maar ik wilde nog meer leren over 'De Mens en het gedrag' dus volgde ik ook de opleiding Orthopedagogie A1. Zo begon ik stilletjes aan mijn Trauma's te verwerken, ons menselijk brein beter te begrijpen en waarom we een bepaald gedrag stellen.

In die tijd heb ik dan ook besloten om mijn brein nuchter en Bewust te houden en te stoppen met alcohol drinken of beïnvloedende medicatie te nemen.

Na deze opleiding kreeg ik de kans om in de Bijzondere Jeugdzorg te werken, wat ik natuurlijk als een droom zag want ik wilde in Contact met anderen samen Helen, maar de realiteit was heel anders. Met alle gevolgen van dien (ik was nog niet volledig in contact met mijn Lichaam), ik kreeg een Burn-out!

Rust en Therapie hebben mij erboven geholpen maar vooral de beslissing om de 'Yoga Teacher Training' te volgen!

Waarom heb ik nu een diep stuk van mijzelf gedeeld met jullie?

Om jullie de transformerende Kracht van 'Yoga' aan te tonen.

Even de puntjes op en rij:

- Dit is de enige weg die mij terug heeft leren Voelen 

- om al mijn zintuigen te ontwikkelen en gebruiken

- om te leren ademen wat dus Leven is en noodzakelijk! 

- De Weg die mij Heelt en laat zien hoe het is om echt 'Mens' te zijn

- contact te maken met mijn Diepste Zelf 

- contact te maken met de mooiste kwaliteiten van een Mens

- leren om mijn trauma's te verwerken samen met mijn 'innerlijke kind' 

- Het terug contact maken met mijn bekken en zo te helen, na die hele pijnlijke zware operatie en revalidatie

- Mijn Lichaam & Geest sterk en Gezond te maken en houden 

- Dit ALLES gebeurd tijdens een Yoga sessie want dat is de Verbinding waar het woord 'Yoga' voor staat!

Dankzij Yoga, Meditatie, Pranayama, energiewerk zoals Drisana, Marma & niet te vergeten 'LIEFDE', leeft iedere cel terug in mijn Lichaam en is mijn Bewustzijn veel sterker waardoor ik Mindful in het leven sta en mijn gedachten en emoties observeer wanneer die een negatief effect hebben op mijn Leven! De depressies blijven langer weg en zijn veel korter en ik durf terug relaties aangaan met mensen vanuit mijn Hart.

Wat doet Meditatie?

Meditatie leert ons om mindful, waakzaam te zijn over de realiteit, ons lichaam. Je ademt en observeert in het NU, je lichaam, en niet in je hoofd waar er illusie gemaakt wordt door onze ervaringen en angsten. De waakzaamheid helpt je te observeren, voelen van je lichaam, bewust zijn van je omgeving, in het NU. Meditatie leert je de gedachten en emoties zien, je eigen verhalen te zien. Meditatie leert je jouw eigen Geest te kennen, waarom jouw Geest doet wat die doet, meestal vanuit het overlevingsinstinct.

Meditatie is een onderdeel van Yoga. Yoga is Sanskriet voor verbinding...dus het pad van Yoga bestaat uit meerdere onderdelen, het achtvoudig pad, zoals o.a. Meditatie (trainen van de geest), Asana (yogahoudingen), pranayama (ademhalingen)...

Meditatie leert je jouw eigen Geest te kennen, waarom jouw Geest doet wat die doet, meestal vanuit het overlevingsinstinct.

Het pad van Yoga

Het pad van Yoga leert ons terug te voelen, terug te verbinden met ons Lichaam, het Leven en onze mooie Moeder Aarde en haar levende wezens. Yoga leert ons te leven, te verbinden vanuit ons Hart.

Deze Weg er één is van moed, doorzetting, discipline & vertrouwen! 

Er zijn ook Ups en Downs. Maar we zijn nooit alleen, altijd verbonden in het Hart als 1, met de natuur en de dieren...alle Leven.

Weet dat er soms wel medische (medicijnen, therapie e.a.) ondersteuning nodig is om trauma's te verwerken, maar dit kan dan ook terug in samenwerking met YOGA.

Zo, amai, dit even allemaal van mijn Hart en gedeeld met jullie want het is in Openheid dat we het Echte Menszijn kunnen ervaren en genieten van alle Leven op AARDE...

Laten we Samen Leven!

Ik wens dat jullie en jullie dierbaren Vrij zijn van Lijden... Om Mani Padme Hum

Veel Liefde vanuit mijn Hart! Namaste XXX

Hieronder geef ik graag nog een video mee die jullie kan ondersteunen bij de Heling.