HSP: Hoog Gevoelig Persoon

16-01-2021

Ben jij ook een HSP'er?

Leestijd 4min.

Je hebt er waarschijnlijk al eens over gehoord, hoog gevoeligheid. Gelukkig is er hedendaags al heel veel informatie te vinden over dit onderwerp! Want er lopen heel veel HSP'ers rond op deze planeet en er worden er nog veel meer geboren! Dit komt omdat de mens/dier en Moeder Aarde nu veel healing ( genezing ) nodig hebben. Dus wordt het hoogtijd dat iedereen weet wat het is en hoe je er best mee leert leven, en hoe je het kan ombuigen tot een Kracht, want geloof mij... het is géén makkie als je niet weet wat er met jou aan de hand is en er geen begrip is voor een HSP'er! Wat nu dus gelukkig wel het geval is ... oef. Een HSP'er kan een healer zijn, iemand die levende wezens kan genezen, dus ook Moeder Aarde! Daar onze zintuigen zo gevoelig zijn kunnen we de Energie gemakkelijk aanvoelen. Alles bestaat uit Energie! Zonder Energie is er Geen Leven! Dus als alles bestaat uit Energie, dan zijn de prikkels die wij waarnemen ook Energie zoals licht, geluid, voeding, planten, dieren, mensen... dus als mensen ook uit Energie bestaan dan kan een HSP'er de Energie van mensen waarnemen, dit kan visueel of al voelend... enz... Dus kan de HSP'er ook de Energie van zijn medemens/dier/natuur healen. Dit kan op zoveel verschillende manieren! Enkele voorbeelden zijn artiesten die de wereld een mooiere plek maken, kunstenaars, docenten, mensen die werken met planten, dieren, verzorgers, mediums of kaartlezers ( let wel op voor bedriegers ), acupunctuur, Energie healers/Lichtwerkers, Yogadocenten... Maar ook kappers, schoonheidsspecialisten, mensen die hun eigen producten maken met natuurlijke ingrediënten, zelf meubels maken... Iedereen kan natuurlijk zijn Licht brengen in zijn/haar job! Het is gewoon aan de HSP'er om een Kracht te maken van zijn/haar gevoeligheid en er zo levende wezens mee van dienst te zijn! We zijn allen verschillend en toch één! Gebruik je eigen talent om van deze planeet een mooiere wereld te maken! Probeer niet om zoals een ander te zijn, maar voel diep in je Hart wie jij bent en wat jij kan doen om de wereld Lichter te maken!

Alle levende wezens hebben één ding gemeen... ze willen allen gelukkig zijn!  

Hoe herken je HSP?

Neen, het is geen ziekte en ook geen raar beest... Het gaat hier gewoon om een persoon of dier dat zeer gevoelig werkende zintuigen heeft. 

We hebben vijf zintuigen ( volgens het Boeddhisme zes, bewustzijn komt er dan bij ) - het zicht, het gehoor, de tastzin ( huid ), het reukvermogen en de smaak. We hebben deze zintuigen nodig om in de fysieke wereld te manoeuvreren. Een HSP'er kan één of meerdere of alle zintuigen hebben die sterk gevoelig zijn. Dit kan ertoe leiden dat ze overgevoelig zijn voor prikkels van buitenaf- zoals geluid, licht of zelfs andere mensen- en ze kunnen sterk reageren op deze stimuli, al lijken anderen om hen heen daar geen last van te hebben. Deze overbelasting kan de HSP'er niet alleen fysiek, maar ook emotionele stress bezorgen. Ze kunnen dan psychosomatische klachten ontwikkelen zoals hoofdpijn, buikpijn, maar ook depressie! We moeten ons dus bewust gaan worden van deze symptomen om er te leren mee leven! 

Dit zijn enkele symptomen:

- snel zenuwachtig worden, dus ook moeite hebben met cafeïne

- snel opgebrand, geen energie meer over

- snel boos worden

- snel geïrriteerd geraken

- gevoelig voor elektrische apparaten, ik gebruik een aardingsmat onder mijn laptop, anders loop ik de muren op na een tijdje aan de pc te werken!

- gevoelig voor het verdriet en lijden van andere levende wezens, te meevoelend waardoor je ook ziek of depressief kan worden

- gevoelig voor verdovende middelen, alcohol of pijnstillers

- gevoelig voor bepaalde stoffen, niet kunnen verdragen op de huid

- gevoelig voor lawaai, kindjes gaan dan snel hun oren afdekken of zich afzonderen

- gevoelig voor licht

- gevoelig voor smaak

- gevoelig voor geur

- niet goed om kunnen met grote aantallen mensen, hoeven er zelfs al niet zoveel te zijn

- ... en nog zoveel meer 

Alles bestaat uit Energie! Zonder Energie is er Geen Leven!  

Als je dus niet bewust bent van deze symptomen, dan gaat het lichaam zich automatisch beschermen, want je bent in principe in levensgevaar. Door al die overprikkeling staat je Sympathisch zenuwstelsel constant aan, klaar om te vechten op leven en dood. Dit kan een mens dus niet blijven volhouden en gaat dan opzoek naar kalmerende middelen zoals alcohol, drugs, pijnstillers, overmaat aan voeding ( een veilige laag rondom aanleggen )... met als gevolg dat de HSP'er zich afzondert, eenzaam wordt, en in het ergste geval zelfmoord pleegt... Dit is dus een normale reactie op een overprikkeld lichaam. Je kan ook maar zoveel aan! Je moet weten dat een HSP'er leeft zonder filter!! Er wordt niets gefilterd en alles komt binnen!!! Dat is heel veel om te verwerken! Teveel! 

We moeten hier dus iets aan doen want je kan niet blijven vluchten in de verdovende middelen. Alé, je kan dat wel maar dan heeft de wereld ook niets aan jouw talenten en heb jij ook geen kwaliteitsvol bestaan. En wees nu eerlijk... wie wil er nu niet gelukkig zijn? Alle levende wezens hebben één ding gemeen... ze willen allen gelukkig zijn! Vergeet niet dat Moeder Aarde ook een levend wezen is! Dus hoe mooi is het niet dat jij als HSP'er je krachten leert kennen en ze inzet om de levende wezens te helpen!

Hoe je Krachten ontwikkelen?

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je NIET overprikkeld raakt! Ga op onderzoek, noteer in en dagboek welke stimuli ( prikkels ) jou vanbinnen en/of vanbuiten storen. Word bewust van jouw lichaam, hoe het reageert op voeding ( teveel suiker kan voor overprikkeling zorgen ) en de omgeving. Zorg ervoor dat je zelf niet teveel prikkels toevoegt in jouw eigen omgeving zoals je huis. Ruim eens goed op! Structuur is een MUST voor een HSP'er! Het brengt rust, overzicht, ruimte... Niet overdrijven é met de structuur, hou gaatjes open, blijf menselijk! Plan je agenda niet vol! Het is nu een goede oefenperiode dankzij de Corona ... Maak ruimte, zowel mentaal als lichamelijk. Je kan erop letten dat er niet teveel apparaten in huis aanstaan zoals tv, radio, pad, gsm ( filmpjes bekijken )... en zeker niet in dezelfde ruimte! Leeg je kasten, wat heb je nodig? Al de rest buiten! Ja, ook je kleren, schoenen, handtassen... geef het aan een goed doel! Ik gebruik de regel van één jaar, alles wat ik in een jaar niet meer gebruik vliegt buiten, haha.... Geeft echt een goed gevoel, probeer het maar eens! Verlucht je huis, laat de wind eens goed waaien, zet alle deuren open! Ja ook in de winter! Er stapelt negatieve energie op in huis, dit kan bv. van een verkoudheid of andere ziekte zijn, van een hevige discussie, oude meubelen van andere bewoners.... Als je het eens goed laat waaien dan verdwijnen die negatieve energieën. 

Aard jezelf! Ga wandelen in de natuur! Beweeg elke dag! Doe de afwas, ja met de hand... vond ik vroeger ook hatelijk maar nu als ik mij overprikkeld voel dan doe ik op een bewuste manier de afwas. ( is ook een oefening in Mindfulness ) Het water aard ons! Neem een bad met zeezout, ga wandelen in de zee... liefst op blote voeten é zonder rubber zolen want die houden de aarding tegen! Zet planten en bloemen in huis, werk in de tuin... Speel met je hond/kat/huisdier en/of kinderen/partner...

Doe aan Yoga en Meditatie, ja wat had je gedacht? Ik ben tenslotte een Yogadocente die jullie super graag van dienst wil zijn! Yoga en Meditatie helpen mij om Bewust te worden van mijn Energie en de Energie van mijn omgeving! Maar vooral activeert het mijn Parasympatisch zenuwstelsel waardoor ik tot rust kom en mijn lichaam kan helen van alle overprikkeling! 

Leer het verschil kennen tussen de Energie van jou en dat van een ander! Stel, je staat in de winkel met een goed humeur en je staat in de wachtrij aan de kassa. Plots voel je dat je boos wordt, hoe kan dat nu? Ik voelde mij net nog zo goed! Dit kan de Energie van iemand anders zijn! Wat nu? Heel simpel, concentreer je op je voeten, voel hoe je verbonden bent met Moeder Aarde en richt je aandacht op je Adem! ( de ademhalingen van tijdens de lessen kunnen hier helpen ) Je voelt je alweer wat tot jezelf komen...oef. Maar hoe kan je nu de Energie van anderen buiten houden? Dit is ook simpel, je stelt je voor dat je omgeven bent door een stralend wit licht, zie het als jouw schild! Dit kan je altijd doen als je met anderen in contact komt. Je hoeft niet bang te zijn dat je op deze manier het contact verliest met je medemens. Dit schild houdt enkel negatieve Energie buiten! Je kan natuurlijk ook vragen aan jouw Beschermengel om je te beschermen! We hebben allen een Beschermengel die staat te popelen om jou te helpen! Het enige wat jij moet doen is die hulp VRAGEN! Ja, je moet het wel onthouden om het zelf te vragen. We hebben allen een vrije wil dus je Beschermengel kan niets doen zonder dat jij erom vraagt. 

Zo, we zijn nu toch al een stukje Verlicht! Ik weet uit ervaring dat het een akelig leven kan zijn wanneer je niet weet dat je een HSP'er bent. Ik hoop dat het nu toch een stuk duidelijker geworden is. Ga nu zelf aan de slag! Ga op avontuur en herken jouw Kracht! Misschien kan jij wel met dieren en planten praten... Alles is goed, jij bent volmaakt! Wees gewoon jezelf en trek je niet aan wat ' de mensen ' van je denken of zeggen! Dit is enkel jouw EGO die wil overleven! Leef vanuit je HART! Dan leef je jouw missie!

Ik ben er voor jullie als je vragen hebt!!!

Veel liefs en geniet van jouw gevoeligheden!

Namaste, Jaimie Karma Tsultrim Dreulma

Hieronder geef ik jullie graag een video mee die stabiliteit/ aarding kan ontwikkelen.